Co zrobić z jabłek? Te pyszne fit desery możesz jeść na diecie odchudzającej! Wypróbuj przepisy na szarlotkę, racuchy z jabłkami i omlet
Ryż z jabłkami i orzechami w wersji wegańskiej
Ryż z jabłkami to potrawa kojarzona z dzieciństwem. Można podać je na śniadanie lub obiad. Naturalnie bezglutenowy ryż stanowiący bazę tej potrawy, kwalifikuje ją jako propozycję na diecie osób z celiakią. Proponujemy ryż z jabłkami w nowoczesnej wersji!
Składniki (2 porcje):
- torebka brązowego lub dzikiego ryżu,
- 2 średniej wielkości jabłka,
- 2 łyżki orzechów pekan, włoskich lub migdałów,
- 2 łyżki żurawiny suszonej,
- 2 łyżki miodu,
- ¼ łyżeczki cynamonu i tyle samo kardamonu.
Sposób przygotowania: Ryż ugotować na wodzie. W tym czasie obrać jabłka wydrążyć i pokroić na plasterki. Na patelnię wlać ok ¼ szklanki wody i wrzucić jabłka, a potem przykryć pokrywką. Poczekać, aż owoce zmiękną i dodać żurawinę.
Do miseczki wsypać połowę torebki ostudzonego ryżu, dodać połowę jabłek oraz orzechy i wymieszać. Polać miodem.