Co zrobić z jabłek? Te pyszne fit desery możesz jeść na diecie odchudzającej! Wypróbuj przepisy na szarlotkę, racuchy z jabłkami i omlet
Omlet jak szarlotka
Omlet na śniadanie to propozycja dla osób, które rano mają trochę więcej czasu na przygotowanie smacznego posiłku. Danie to jest sycące ze względu na obecność jajek i płatków owsianych, a jeśli zawiera dodatek owoców lub orzechów, można uznać je za deser. Omlet można zabrać na wynos. Gdy wystygnie wystarczy pokroić go i zapakować do lunchboxa.
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 1 średniej wielkości jabłko,
- 1 łyżeczka masła orzechowego,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania: Płatki owsiane zalać wrzątkiem (tyle by zakryć płatki) i poczekać, aż namiękną. Dodać jaja, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać dokładnie składniki za pomocą widelca. Dodać pokrojone jabłko, najlepiej w skórce, bo ma wówczas więcej wartości odżywczych.
Rozgrzać patelnię (jeśli to konieczne użyć małej porcji oleju rzepakowego – ok. 1 łyżeczki). Wylać masę, przykryć pokrywką patelnię i smażyć omlet na najmniejszym ogniu do momentu, aż góra będzie dobrze ścięta. Wówczas przełożyć omlet na talerz i posmarować masłem orzechowym.