Co robić, żeby mieć płaski brzuch? Wypróbuj dietetyczne triki zamiast rewolucji na talerzu. Oto 15 sprawdzonych sposobów na szczupłą talię
Ogranicz sód
Głównym sprawcą opuchnięć brzucha jest nadmierne spożycie sodu, który powoduje zatrzymywanie wody w organizmie. Większość tego pierwiastka nie pochodzi jednak z solniczki czy popularnych snacków, ale ze spożywanych codziennie produktów przetworzonych. Najlepiej więc ograniczyć wędliny, żółte sery i przemysłowe pieczywo, a ponadto konserwowe warzywa, mieszanki przypraw z solą i kostki rosołowe. Nadmiar sodu łatwo też spożyć z sokiem pomidorowym lub wielowarzywnym z kartonu, gotowym barszczykiem czy serkiem wiejskim. Dlatego wybieraj naturalny twaróg, świeże warzywa, pieczone mięsa i wyciskane soki. Postaw na domową kuchnię i roślinne zamienniki kotletów, np. burgery, które własnoręcznie doprawisz ziołami, a sól dodasz ew. na talerzu.