Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!
Przemysłowe jedzenie i fast food
Przemysłowe produkty i szybkie dania, w tym fast food, to żywność najuboższa odżywczo i generująca stres oksydacyjny, który powiązano z rozwojem raka żołądka. W wysokoprzetworzonej żywności brakuje też najbardziej wrażliwych składników, takich jak antyoksydanty i witaminy. To one zapewniają odpowiednią ochronę tkanek organizmu przed działaniem wolnych rodników, powstawaniem uszkodzeń i nieprawidłowych komórek. Dieta, która nie zapewnia ich dość (zwłaszcza w postaci świeżych produktów roślinnych), sprzyja rozwojowi również innych typów nowotworów.
W przypadku raka żołądka wysokie spożycie naturalnych produktów roślinnych działa ochronnie. Każda kolejna porcja 100 g dziennie to o 5 proc. mniejsze zagrożenie tą chorobą. Wysokie spożycie owoców to ryzyko mniejsze o 24 proc., a warzyw – o 32 procent, a warzyw i owoców łącznie – o 39 proc.