Co powinno się pić rano na czczo? Te napoje pomogą zrobić kupę, dodadzą energii i wzmocnią organizm. Czego unikać na pusty żołądek?
Napar z imbiru
Woda z imbirem kojarzona jest przede wszystkim z właściwości łagodzących nudności i ból brzucha, objawy infekcji oddechowych oraz wspierających odporność. Napar z imbiru wykazuje także właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Warto sięgać po niego w szczególności podczas przeziębienia i grypy, ale także przy wysokim poziomie cholesterolu i nadciśnieniu tętniczym krwi.
Aby go przygotować, wystarczy 4-5 g korzenia imbiru obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub pokroić w cienkie plasterki, a następnie zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Do naparu można dodać cynamon, lawendę lub wanilię. Po lekkim przestudzeniu (do 40 stopni Celsjusza) do wody można dodać także miód lub sok z cytryny.
Należy pamiętać, aby nie spożywać więcej niż 5 g imbiru dziennie, aby uniknąć biegunki, wzdęć i bólu brzucha. Z naparu powinny zrezygnować osoby przyjmujące leki na cukrzycę, leki przeciwzakrzepowe oraz z planowanym w ciągu 2 tygodni zabiegiem chirurgicznym. Ponadto nie jest on polecany przy refluksie żołądkowo-przełykowym, wrzodach żołądka i dwunastnicy, kamieniach żółciowych, niewydolności wątroby i hemofilii.