Co najlepiej nawadnia organizm? Woda mineralna, alkaliczna, wysokozmineralizowana? To pij latem i podczas upałów
„Woda” smakowa
Napój wodny według prawa nie może nazywać się wodą, ponieważ zawiera inne dodatki niż dozwolone składniki mineralne.
Obok cukrów (najczęściej z niezdrowego syropu glukozowo-fruktozowego) to szkodliwe sztuczne słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyny, cyklaminiany) czy półsyntetyczna sukraloza, która zaburza mikroflorę jelit.
Ponieważ posłodzona woda szybciej się psuje, dodaje się do niej sorbinian potasu i benzoesan sodu.
Oba konserwanty mogą wywoływać reakcje alergiczne; benzoesan często powoduje też zawroty głowy, może podrażniać układ trawienny u osób z jego schorzeniami, a w połączeniu z witaminą C (która jest częstym składnikiem napojów) przekształca się w rakotwórczy benzen – zwłaszcza pod wpływem działania światła słonecznego i ciepła. Niekorzystnym dodatkiem są też sztuczne aromaty.
Wniosek: jeśli już kupować „wodę” smakową, lepiej wybrać produkt z zawartością prawdziwych soków owocowych, zwykłym cukrem i naturalnymi aromatami. Najlepiej jednak pić zwykłą wodę z dodatkiem naturalnych owoców lub soku.