3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pomidory to warzywa, które są znakomitym źródłem likopenu,...
fot. shaiith/123RF

Co można kisić? Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta! Polecamy nietypowe przetwory - kiszony arbuz, cytryna, rzodkiewka i czosnek

Kiszone pomidory

Pomidory to warzywa, które są znakomitym źródłem likopenu, czyli związku o właściwościach antyoksydacyjnych – chroniących komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Warto wspomnieć, że w przetworach pomidorowych jest nawet 2 razy więcej likopenu niż w świeżym warzywie! Pomidory dodatkowo pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, a także spowalniają proces starzenia się skóry. Jak przygotować kiszone pomidory?

Składniki:

• 1 kg małych pomidorów lub pomidorów koktajlowych,
• 4 ząbki czosnku,
• 2 gałązki kopru,
• kawałek korzenia chrzanu,
• 4 liście wiśni,
• 4 liście laurowe
• 6 ziaren ziela angielskiego,
• 6 ziaren pieprzu czarnego,
• 1,5 litra wody,
• 2 płaskie łyżki soli.

Przygotowanie:

Do wyparzonych słoików o pojemności 1 litra należy włożyć po 2 ząbki czosnku, 2 liście wiśni, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, a także gałązkę kopru i kawałek korzenia chrzanu. Pomidory układaj ciasno, ale staraj się ich nie zgnieść. Wodę dokładnie wymieszaj z solą i przelej do słoików, tak, aby poziom wody był o 1 cm niższy niż krawędź. Możesz również zagotować wodę z solą, jednak przed zalaniem pomidorów należy ją wystudzić, ponieważ gorąca woda uszkadza skórkę warzywa. Zamknięte słoiki odstaw na minimum 3 tygodnie.

Zobacz również

8 powodów, przez które mocz jest mętny. Co powinno cię zaniepokoić?

8 powodów, przez które mocz jest mętny. Co powinno cię zaniepokoić?

6080 gram ważyła dziewczynka urodzona Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka w Zabrzu

6080 gram ważyła dziewczynka urodzona Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka w Zabrzu

Polecamy

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

O TYM SIĘ MÓWI
Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie