Co można kisić? Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta! Polecamy nietypowe przetwory - kiszony arbuz, cytryna, rzodkiewka i czosnek
Kiszone pomidory
Pomidory to warzywa, które są znakomitym źródłem likopenu, czyli związku o właściwościach antyoksydacyjnych – chroniących komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Warto wspomnieć, że w przetworach pomidorowych jest nawet 2 razy więcej likopenu niż w świeżym warzywie! Pomidory dodatkowo pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, a także spowalniają proces starzenia się skóry. Jak przygotować kiszone pomidory?
Składniki:
• 1 kg małych pomidorów lub pomidorów koktajlowych,
• 4 ząbki czosnku,
• 2 gałązki kopru,
• kawałek korzenia chrzanu,
• 4 liście wiśni,
• 4 liście laurowe
• 6 ziaren ziela angielskiego,
• 6 ziaren pieprzu czarnego,
• 1,5 litra wody,
• 2 płaskie łyżki soli.
Przygotowanie:
Do wyparzonych słoików o pojemności 1 litra należy włożyć po 2 ząbki czosnku, 2 liście wiśni, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, a także gałązkę kopru i kawałek korzenia chrzanu. Pomidory układaj ciasno, ale staraj się ich nie zgnieść. Wodę dokładnie wymieszaj z solą i przelej do słoików, tak, aby poziom wody był o 1 cm niższy niż krawędź. Możesz również zagotować wodę z solą, jednak przed zalaniem pomidorów należy ją wystudzić, ponieważ gorąca woda uszkadza skórkę warzywa. Zamknięte słoiki odstaw na minimum 3 tygodnie.