Co można kisić? Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta! Polecamy nietypowe przetwory - kiszony arbuz, cytryna, rzodkiewka i czosnek
Kiszony czosnek
Czosnek często nazywany jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ wykazuje właściwości bakteriobójcze oraz odkażające. Zawarta w czosnku allicyna działa grzybobójczo, szczególnie na grzyby z rodzaju Candida. Dodatkowo warzywo jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza i związków siarkowych.
Kiszony czosnek sprawdzi się zatem w przypadku bólu gardła, grzybicy jamy ustnej, przeziębieniu, a także zaburzeniach trawienia. Warto pamiętać, że kiszony czosnek ma znacznie ostrzejszy smak niż świeże warzywo, dlatego warto dodać go do sałatki lub pasty kanapkowej. Jak przygotować kiszony czosnek?
Składniki:
• 5 główek młodego czosnku,
• kawałek korzenia chrzanu,
• pół łyżeczki ziaren pieprzu,
• pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego,
• 4 liście laurowe,
• 1 łodyga kopru,
• kilka ziaren gorczycy,
• 700 ml wody,
• 1 łyżka soli.
Przygotowanie:
Do wyparzonych słoików o pojemności 250 ml należy włożyć przyprawy i obrane ząbki czosnku. Wodę trzeba zagotować z solą, a następnie wlać do słoików i szczelnie zakręcić. Kiszony czosnek nadaje się do spożycia po 2 tygodniach, jednak najlepszy smak osiąga po upływie 2-3 miesięcy.