11 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pełnoziarniste produkty owsiane i jęczmienne, a w mniejszych...
fot. pixabay

Co jeść, żeby nie chorować? Te produkty wzmocnią twoją odporność. Dodaj je do swojej diety już dziś. Podpowiadamy, po co warto sięgać

10. Płatki owsiane i kasze jęczmienne

Pełnoziarniste produkty owsiane i jęczmienne, a w mniejszych ilościach żytnie, dostarczają beta-glukanów. To frakcja błonnika pokarmowego, który występuje w zewnętrznych częściach okrywy nasiennej wymienionych zbóż.

Dotychczas w badaniach zaobserwowano, że beta-glukany stymulują makrofagi do produkcji cytokin przeciwzapanych, a te pobudzają do działania limfocyty T i B. Ta frakcja błonnika zwiększa działanie fagocytarne makrofagów, które „pochłaniają” wirusy oraz zniszczone komórki.

Zobacz również

Ciężki plecak oznacza poważne problemy. Jak dbać o zdrowie uczniów? Specjaliści radzą

O TYM SIĘ MÓWI
Ciężki plecak oznacza poważne problemy. Jak dbać o zdrowie uczniów? Specjaliści radzą

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Polecamy

Nowe ostrzeżenie GIS z 22.11. Czy masz to w domu?

Nowe ostrzeżenie GIS z 22.11. Czy masz to w domu?

Palenie to główny problem w Polsce. Ekspert wskazuje skuteczny lek

GORĄCY TEMAT
Palenie to główny problem w Polsce. Ekspert wskazuje skuteczny lek

Problemy ze snem w czasie przeziębienia? Zrób cudowny koktajl z 5 składników

HIT DNIA
Problemy ze snem w czasie przeziębienia? Zrób cudowny koktajl z 5 składników