6 z 9
Poprzednie
Następne
5 najgorszych dodatków do kawy. Tego do niej nie dodawaj. Czy kawa ze śmietanką jest zdrowa, a słodziki to lepszy wybór niż cukier?
Kawa ze śmietanką w proszku
To zdecydowanie najgorszy dodatek do kawy. Dawniej często była stosowana zamiast mleka czy śmietanki, ponieważ nie psuła się tak szybko jak one. Obecnie również z tego powodu oferowana jest np. w samolotach czy niektórych restauracjach hotelowych. Jednak śmietanka do kawy w proszku nadaje kawie tylko mleczny kolor oraz lekko ją zagęszcza. Poza tym jest źródłem cukru i pustych kalorii. Jej przykładowy skład to potocznie mówiąc „sama chemia”: syrop glukozowy, całkowicie utwardzony tłuszcz kokosowy, białka mleka, stabilizatory: E 340 i E 452, emulgatory: E 471 i E 472e, substancja przeciwzbrylająca, barwniki.