3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) ma jadalne listki...
fot. christening/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Bluszczyk kurdybanek

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) ma jadalne listki o ciekawym, dość intensywnym i gorzkim smaku. Mają też jednak smakowite nuty i są używane jako przyprawa do dań z mięsem, jajkami, warzywami i ziemniakami, w tym zup i sosów. Roślinę można zbierać przed kwitnieniem oraz w jego trakcie.

Zobacz również

Leśna majówka w Leżajsku. Gwiazda wieczoru był Rafał Brzozowski [ZDJĘCIA]

Leśna majówka w Leżajsku. Gwiazda wieczoru był Rafał Brzozowski [ZDJĘCIA]

Monster trucki na Tomexie. Co tam się działo! Emocje sięgnęły zenitu

Monster trucki na Tomexie. Co tam się działo! Emocje sięgnęły zenitu

Polecamy

Wzrosną pensje w służbie zdrowia. Tyle więcej zarobią lekarze i pielęgniarki od lipca

Wzrosną pensje w służbie zdrowia. Tyle więcej zarobią lekarze i pielęgniarki od lipca

Tyle zarabia opiekun osób starszych w Polsce i za granicą

Tyle zarabia opiekun osób starszych w Polsce i za granicą

Na dnę moczanową, nadciśnienie i zgagę. Nie musisz czekać do wakacji, zrób ją teraz

Na dnę moczanową, nadciśnienie i zgagę. Nie musisz czekać do wakacji, zrób ją teraz