8 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najwięcej substancji odżywczych zachowują produkty gotowane,...
fot. Nikolai Lenets 

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Robienie surówki na kilka dni

Najwięcej substancji odżywczych zachowują produkty gotowane, pieczone, smażone, a także świeże konsumowane w całości. Każda dodatkowa czynność, która prowadzi do rozdrobnienia produktu, zwiększa straty cennych składników odżywczych. Wraz z wyciekającymi sokami tracone są witaminy, składniki mineralne. Ponadto każdy pojedynczy kawałek jest narażony na działanie tlenu i światła, które powodują straty cennych przeciwutleniaczy. Aby zachować maksimum składników odżywczych, należy szykować surówkę tuż przed podaniem i jeść owoce w całości.

Zobacz również

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

6080 gram ważyła dziewczynka urodzona Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka w Zabrzu

6080 gram ważyła dziewczynka urodzona Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka w Zabrzu

Polecamy

Jak oddać przeterminowane leki do apteki? Teraz będzie to jeszcze prostsze

Jak oddać przeterminowane leki do apteki? Teraz będzie to jeszcze prostsze

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Enema (19.11)

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Enema (19.11)

Objawy „cichego zabójcy”, które zauważysz w toalecie. Nie lekceważ ich!

GORĄCY TEMAT
Objawy „cichego zabójcy”, które zauważysz w toalecie. Nie lekceważ ich!