Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie
Smażenie na nieodpowiedniej patelni. Jakie patelnie są szkodliwe?
Patelnie z nieprzywierającą powłoką starego typu (a także rondle, garnki, opiekacze do tostów, wypiekacze do chleba itp.) zawierają szkodliwe związki o charakterze ksenoestrogenów, działaniu rakotwórczym i zaburzającym odporność. To m.in. PFOA (kwas perfluorooktanowy), który łatwo przenikają do jedzenia.
Szkodliwe związki łatwo też parują, a wdychane powodują objawy zatrucia podobne do symptomów grypy, m.in. ból głowy i mięśni. Dlatego powierzchni takich nie wolno podgrzewać bez tłuszczu, a zwłaszcza prażyć na nich zdrowych produktów, takich jak np. orzechy. Ponieważ szkodliwe związki przenikają do jedzenia również przy normalnym użytkowaniu, najlepiej wybierać naczynia i sprzęty kuchenne z ceramiczną powłoką nieprzywierającą, które stały się już łatwo dostępne.