Tak schudniesz 5 kg w miesiąc! Wystarczy kilka łatwych kroków, by pozbyć się nadwagi. Zyskasz szczupłą sylwetkę zdrowo i bez uczucia głodu!
Ogranicz węglowodany
Powszechną praktyką przy odchudzaniu jest ograniczenie spożycia tłuszczu, który jest ponad dwa razy bardziej kaloryczny niż węglowodany czy białko. Diety niskotłuszczowe są jednak mało sycące i mało smaczne, a w porównaniu z dietami niskowęglowodanowymi (zwłaszcza tymi o niskim indeksie glikemicznym) przyczyniają się do największych spadków tempa metabolizmu.
Ograniczenie tłuszczu w największym stopniu sprzyja pojawieniu się efektu jo-jo, a także skutkuje pogorszeniem zdrowia metabolicznego, m.in. poziomu trójglicerydów we krwi i spadkiem stężenia korzystnego cholesterolu HDL. Dlatego zamiast z tłuszczu warto zrezygnować z nadmiaru węglowodanów, ograniczając produkty zawierające dodany cukier i białą mąkę, jak również te z oczyszczonych zbóż i wysokoprzetworzone.
Dobrze natomiast wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe, mało słodkie owoce (np. jagodowe, cytrusowe) i warzywa. Gdy przychodzi ochota na słodycze, można sięgnąć po owoc o większej zawartości cukru, jak np. jabłko. Przy ograniczeniu spożycia węglowodanów, które utrzymują w organizmie zapasy wody, należy pamiętać o zwiększeniu ilości wypijanych płynów.