Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto
Natka marchewki
Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce, które często jest dodawane do zup i dań głównych. Niestety, większość ludzi wyrzuca natkę marchewki, zamiast wykorzystać ją do zup, sosów i sałatek. Zielenina nadaje się również do przygotowania domowych kostek rosołowych, które wzmacniają smak bulionu. Liście marchwi to dobre źródło witaminy C oraz wit. K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi i wpływa na zachowanie prawidłowej struktury kości. Według ekspertów medycyny naturalnej nać tej rośliny wykazuje działanie odkażające, dlatego rzucie jej polecane jest w przypadku chorób jamy ustnej, w tym zapalenie dziąseł, aft i pleśniawek. Dodatkowo niweluje nieprzyjemny zapach z ust, np. po spożyciu czosnku.
Jej smak jest dość pikantny i gorzki, jednak znacznie łagodniejszy niż liści rzodkiewki. Aby przygotować słoiczek pesto z natki marchewki, należy dokładnie umyć, wysuszyć i zblendować liście z 5-6 marchewek. Następnie dodać 100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Można także dodać płatki migdałowe lub pestki słonecznika. Całość trzeba dokładnie wymieszać i przechowywać w lodówce do 4 tygodni.