4 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jajecznicę, podobnie jak jajka sadzone, przygotowuje się...
fot. voltan1/123rf.com

Sadzone czy jajecznica? Te jajka są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Przyrządź je w ten sposób, aby wydobyć z nich cenne wartości

Miejsce 3. Jajecznica

Jajecznicę, podobnie jak jajka sadzone, przygotowuje się poddając je krótkiej obróbce termicznej. Dzięki temu nie tracą one cennych wartości odżywczych, a równocześnie zostają pozbawione ewentualnych drobnoustrojów w postaci bakterii np. Salmonelli. Tak przygotowane jajka są pożywne i smaczne. Najlepiej dodać do nich tylko odrobinę przypraw, szczypiorek lub pomidora i przygotować jajecznicę na oleju, a nie maśle. Lepiej zrezygnować także z dodatków takich jak boczek czy wędliny, które podwyższają wartość kaloryczną dania.

Aby jajecznica była jeszcze delikatniejsza można ją przyrządzić w kąpieli wodnej umieszczając roztrzepane jajko w metalowej miseczce na garnku wypełnionym wrzącą wodą. W taki sposób podaje się pierwszą jajecznicę dziecku podczas rozszerzania diety. Jest to również dobry sposób przygotowania jajka dla osób z problemami żołądkowymi.

Zobacz również

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

6 powodów, przez które możesz odczuwać ból podczas seksu

6 powodów, przez które możesz odczuwać ból podczas seksu

Polecamy

Kobieta żąda 200 tys. zł. odszkodowania za powikłania po szczepieniu na COVID-19

Kobieta żąda 200 tys. zł. odszkodowania za powikłania po szczepieniu na COVID-19

Tysiące pacjentów mogą mieć trudności z leczeniem bólu. Uderzą w nich zmiany w prawie

TYLKO U NAS
Tysiące pacjentów mogą mieć trudności z leczeniem bólu. Uderzą w nich zmiany w prawie

Ocet z pigwy – naturalny sposób na odporność i zdrowe włosy. Wypróbuj przepis

Ocet z pigwy – naturalny sposób na odporność i zdrowe włosy. Wypróbuj przepis