3 z 16
Poprzednie
Następne
Pyszne dania świąteczne dla wegan. Przygotowanie roślinnej Wigilii to nic trudnego. Oto najlepsze patenty na wegańskie Boże Narodzenie
Sałatka jarzynowa
W wigilijnej sałatce nieodłącznym składnikiem jest majonez, teraz dostępny w ofercie wielu producentów w wersji bezjajecznej. Do najsmaczniejszych należą przy tym wyroby znanych polskich wytwórców. W sałatce wegańskiej nie ma też miejsca dla szynki czy jajek gotowanych na twardo, które można zastąpić kostkami ugotowanych w mundurach i obranych ziemniaków sałatkowych lub jędrnego, elastycznego tofu naturalnego.
Smak jajka można uzyskać, dodając do majonezu niewielką szczyptę czarnej soli kala namak – można nawet pójść dalej i zamarynować przez noc pokrojone tofu w mieszance soli zwykłej z odrobiną tej czarnej – trzeba jednak uważać, by nie przesadzić.