Olejki eteryczne przeciw COVID-19 – które są najskuteczniejsze? Aromaterapia może przynieść świetne efekty
Olejek cynamonowy
Cynamon cejloński (Cinnamomum zeylanicum) to cenna przyprawa, niestety często zastępowana przez tanią korę kasji, która rośnie powszechnie w Chinach i zawiera nadmiar związków o niekorzystnym działaniu na wątrobę. Prawdziwy cynamon, który ma dużo cieńszą korę, jest źródłem olejku eterycznego, który składa się głównie z cynamaldehydu, choć występuje w nim też m.in. eugenol, związek przeciwwirusowy typowy dla goździków. Ich właściwości ochronne przed COVID-19 polega na blokowaniu co najmniej czterech enzymów koniecznych dla infekcji przez koronawirusa i jego replikacji, białek wykorzystywanych do infekowania organizmu, a ponadto miejsc jego oddziaływania na komórki w postaci receptorów ACE2 na ich powierzchni. Działanie antywirusowe olejku cynamonowego jest jeszcze silniejsze, gdy połączy się z eukaliptusowym i rozmarynowym.