8 z 14
Poprzednie
Następne
Nie masz pomysłu na kolację, która nie tuczy? Skorzystaj z tych propozycji! Wyjaśniamy też, o której jeść kolację i ile powinna mieć kalorii
Zupa z kurczakiem i warzywami
Zupa pełna warzyw to świetny wybór na kolację – dzięki dużej objętości zapewnia przyjemną sytość, ale nie nadmiar kalorii. Ważne są oczywiście dodatki, które powinny być lekkie. Dlatego oprócz tradycyjnych zup polskich (minus śmietana i zasmażka) polecamy te azjatyckie, do których można „wrzucać” rozmaite produkty. Do bulionu ugotowanego na kurczaku (i kilku suszonych grzybkach shitake) warto dodać różyczki brokułu, strączki groszku cukrowego lub śnieżnego, szczypiorek, ostre papryczki i nieco chińskiego makaronu. Nie powinien to być jednak makaron smażony, tylko np. ryżowy lub w fasoli mung (nazywany sojowym). Kto oszczędza kalorie, do dyspozycji ma też bezkaloryczne nudle z konjacu albo glonów morskich.