3 z 14
Poprzednie
Następne
Nie daj się zmylić. Te owoce mogą poważnie zaszkodzić, a nawet zabić! Zobacz, jak wyglądają toksyczne dzikie owoce i nigdy ich nie zbieraj
Trujące jagody w lesie. Czarny bez
Niemal czarne w kolorze owoce dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra) są jadalne i smaczne, te wciąż niedojrzałe i obecne w gronie obok w pełni zdatnych do spożycia są trujące. Zawierają glikozyd cyjanowodorowy wywołując nudności, wymioty, dreszcze, utratę świadomości. Nie zaleca się zwłaszcza jedzenia świeżych owoców z pestkami i picia soku surowego. Jagody powinny przechodzić dokładną selekcję i przed spożyciem być poddawane ogrzewaniu, np. w ramach pasteryzacji soku lub gotowania galaretki czy dżemu. Choć dojrzewają latem, można i warto zbierać je po przymrozkach.