9 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Choć sos do sałatki można przygotować z jogurtem, wiele osób...
fot. Racool_studio/Freepik

Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii

Tłusta śmietana

Choć sos do sałatki można przygotować z jogurtem, wiele osób tradycyjnie wybiera śmietanę, zwłaszcza bardzo tłustą (30 proc. tł.), a na dodatek doprawia ją cukrem. Taki sos może mieć więcej kalorii niż sama sałatka!

Warto więc użyć jogurtu zawierającego do 3 proc. tłuszczu – to wersja light tych bałkańskich i greckich, w których poziom tego składnika wynosi ok. 10 proc. Jeśli to już musi być śmietana, to 10-12 proc. zamiast np. 18 proc. czy więcej. Dobrze jest wybierać produktów bez zagęstników i innych zbędnych dodatków.

Zobacz również

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Polecamy

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

O TYM SIĘ MÓWI
Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada