8 z 9
Poprzednie
Następne
Łzawienie, pieczenie i swędzenie oczu – to może być alergia. Jak dbać o oczy? Wypróbuj te naturalne sposoby na alergiczne zapalenie spojówek
Dieta dla oczu
Higiena oczu alergika to nie tylko nawilżanie i wypłukiwanie alergenów, ale także odpowiednia dieta, która wesprze wzrok i ochroni siatkówkę oka przed chorobami. Przede wszystkim wzbogać swoją dietę o produkty bogate w luteinę, która chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem. Jest ona żółtym barwnikiem z grupy karotenoidów, który występuje m.in. w produktach takich jak szpinak, brokuły, jarmuż, sałata, natka pietruszki, dynia, cukinia, jaja kurze.
Dietę warto również uzupełnić w produkty o działaniu przeciwzapalnym zawierające kwasy omega-3 takie jak tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, makrela) oraz prowitaminę witaminy A, czyli beta-karoten takie jak marchew, pomidory, mango, botwinka czy czerwona papryka.