3 z 8
Poprzednie
Następne
Kto nie może jeść jajek? Tym osobom nawet najzdrowsze jajka mogą zaszkodzić. Jeśli jesteś jedną z nich, zrezygnuj lub ogranicz ich spożycie
Osoby z chorobami serca
Od lat uważano, że jajka są niezdrowe ze względu na wysoką zawartość cholesterolu oraz kaloryczność. Rzeczywiście 1 jajko zawiera aż 373 mg cholesterolu. Jednak najnowsze badania dowodzą, że jajka nie podwyższają poziomu cholesterolu całkowitego we krwi u osób zdrowych. W badaniach spożywanie maksymalnie 6 sztuk jajek tygodniowo nie wiązało się ze zwiększeniem ryzyka zawału serca, udaru krwotocznego i niewydolności serca.
Jednak ze względu na zawartość cholesterolu osoby z istniejącymi już chorobami układu sercowo-naczyniowego lub zagrożone ich wystąpieniem powinny poradzić się swojego lekarza. Do tego czasu należy też ograniczyć ilość spożywanych jajek do maksymalnie 5 sztuk na tydzień.