3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Od lat uważano, że jajka są niezdrowe ze względu na wysoką...
fot. chassenet/123rf.com

Kto nie może jeść jajek? Tym osobom nawet najzdrowsze jajka mogą zaszkodzić. Jeśli jesteś jedną z nich, zrezygnuj lub ogranicz ich spożycie

Osoby z chorobami serca

Od lat uważano, że jajka są niezdrowe ze względu na wysoką zawartość cholesterolu oraz kaloryczność. Rzeczywiście 1 jajko zawiera aż 373 mg cholesterolu. Jednak najnowsze badania dowodzą, że jajka nie podwyższają poziomu cholesterolu całkowitego we krwi u osób zdrowych. W badaniach spożywanie maksymalnie 6 sztuk jajek tygodniowo nie wiązało się ze zwiększeniem ryzyka zawału serca, udaru krwotocznego i niewydolności serca.

Jednak ze względu na zawartość cholesterolu osoby z istniejącymi już chorobami układu sercowo-naczyniowego lub zagrożone ich wystąpieniem powinny poradzić się swojego lekarza. Do tego czasu należy też ograniczyć ilość spożywanych jajek do maksymalnie 5 sztuk na tydzień.

Zobacz również

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Nie łącz z pieczywem, zepsujesz swój posiłek. To najgorsze produkty do kanapki

Nie łącz z pieczywem, zepsujesz swój posiłek. To najgorsze produkty do kanapki

Polecamy

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

O TYM SIĘ MÓWI
Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada