Jak przygotować pumpkin spice latte w wersji light? Aromatyczny dyniowy napój z cynamonem, wanilią i chili rozgrzewa oraz dodaje energii
Anyż gwiaździsty
Do dyniowej kawy opcjonalnie dodaje się również anyż gwiaździsty, który stanowi źródło cennego olejku eterycznego o właściwościach wzmacniających, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Cennym związkiem jest również kwas anyżowy, który uszczelnia naczynia krwionośne – dzięki temu wspiera układ odpornościowy i zmniejsza podatność organizmu na infekcje.
Anyż wykazuje również działanie przeciwgrzybicze, szczególnie w przypadku grzybów rodzaju Candida, z tego względu dyniowa latte z dodatkiem anyżu polecana jest osobom z kandydozą.
Warto również wspomnieć, że pumpkin spice latte z anyżem nie powinny spożywać osoby uczulone na szparagi, kolendrę, kminek, seler i koper włoski, ponieważ anyż może z tymi produktami wchodzić w reakcję krzyżową. Dodatkowo takiej kawy powinny unikać kobiety chorujące na raka sutka, które leczą się tamoksyfenem.