Jak jeść mniej? Efektywne triki na zmniejszenie spożycia kalorii bez ich liczenia i zbytniego wysiłku
Nie daj się nabrać na efekt słodzika
Chcąc oszczędzić kalorie, często decydujemy się na zastąpienie cukru słodzikiem lub wybór napojów i innych słodkich produktów typu light. W rzeczywistości jednak to pułapka, bo przemysłowe zamienniki cukru nie spełniają swojego zadania, a do tego większość z nich jest szkodliwa.
Jak to się dzieje? Słodziki oszukują mózg, zapewniają uczucie słodkości, ale nie są w stanie „nabrać” układu pokarmowego, który posiada własne receptory cukru. Otrzymując jego zamiennik wciąż oczekuje porcji kalorii, co niestety nasila apetyt i powoduje wzrost liczby spożywanych później kalorii! W jednym z badań po wypiciu napoju ze słodzikiem uczestnicy czuli się bardziej głodni i pod koniec dnia okazało się, że spożyli tyle samo kalorii, co osoby, które otrzymały napój z cukrem.
Co więcej, w przypadku aspartamu i sacharyny dowiedziono też ich wpływu na zwiększenie zagrożenia rozwojem cukrzycy, co świadczy o tym, że powodują zaburzenia metaboliczne.
Wygląda więc na to, że mając ochotę na coś słodkiego lepiej zdecydować się na małą porcję cukru lub pokarmu, w którym występuje. Albo wybrać naturalny słodzik, który dostarcza kalorie, ale w mniejszej ilości niż sacharoza, jak np. ksylitol czy erytrytol.