2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czosnek wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i...
fot. frenky362/123rf.com

Dlaczego warto jeść czosnek? Nie tylko pomoże wyleczyć przeziębienie, ale też obniży ciśnienie i poziom cukru we krwi. Jedz go codziennie

Zwalcza infekcje i wspiera odporność

Czosnek wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i pomaga zwalczyć infekcje takie jak przeziębienie, grypa czy COVID-19. Allicyna ma silne właściwości antybakteryjne i hamuje rozwój bakterii zarówno Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych, chroni przed infekcjami Helicobacter pylori, salmonellą, paciorkowcami i gronkowcami. Dzięki temu czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk, który ma przewagę nad lekami z apteki, ponieważ niszczy tylko patogeny, a oszczędza „dobre” bakterie jelitowe. To sprawia, że nie zaburza on flory jelitowej i nie wywołuje dolegliwości żołądkowych takich jak ból brzucha czy biegunka.

Czosnek blokuje również wnikanie wirusów do komórek i dzięki temu skraca czas trwania choroby. Badanie trwające 3 miesiące udowodniło, że osoby przyjmujące codziennie czosnek w postaci suplementu diety chorowały o 70 proc. krócej niż osoby przyjmujące placebo, czas ich choroby wynosił zaledwie 1,5 dnia w porównaniu do 5 dni w grupie placebo. Dodatkowo osoby biorące czosnek chorowały o 63 proc. rzadziej.

Zobacz również

Amerykańskie ZOO żegnają pandy wielkie. W tle dyplomatyczny konflikt

Amerykańskie ZOO żegnają pandy wielkie. W tle dyplomatyczny konflikt

Trener Polaków Robert Kalaber: - To był nasz najlepszy mecz

Trener Polaków Robert Kalaber: - To był nasz najlepszy mecz

Polecamy

GIS ostrzega: ta mąka może być niebezpieczna dla alergików

GORĄCY TEMAT
GIS ostrzega: ta mąka może być niebezpieczna dla alergików

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód