12 przyczyn rozwoju nowotworów. Sprawdź, które z nich możesz wyeliminować, by wspomóc profilaktykę raka
Nadmierna suplementacja diety
Dieta zbilansowana, czyli oparta o różnorodne warzywa, owoce, produkty zbożowe, przetwory mleczne, nasiona strączków, oleje roślinne, orzechy i zawierająca mięso drobiowe i ryby, nie wymaga dodatkowej suplementacji.
Zażywanie suplementów witaminowo-mineralnych, w badaniach naukowych nie wykazywało działania prewencyjnego. Co ciekawe w niektórych sytuacjach, wysokie dawki składników mineralnych zawartych w suplementach miały szkodliwy wpływ na organizm!
Suplementem, w który warto zainwestować jest witamina D. Występuje ona naturalnie w tłustych rybach morskich, ale jej ilość może być niewystarczająca w stosunku do zapotrzebowania organizmu.
Osoby dorosłe w wieku 18-65 lat i seniorzy powinni stosować dawkę wysokości 800-2000 IU (20,0-50,0 mcg.) /dobę. Prawidłowe stężenie witaminy D w organizmie wpływa ochronnie w kontekście zachorowania na raka jelita grubego.