Ekspert radzi co jeść na jesienną chandrę. Wypróbuj przepisy na szybką sałatkę i prostą kanapkę. Ukoją nerwy i pomogą się zrelaksować

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wpływ diety na nasze samopoczucie bywa nadal niedoceniany, a dzięki właściwemu sposobowi odżywiania możemy w znaczny sposób poprawić swój nastrój.
Wpływ diety na nasze samopoczucie bywa nadal niedoceniany, a dzięki właściwemu sposobowi odżywiania możemy w znaczny sposób poprawić swój nastrój. Drazen Zigic / Freepik
Ciągłe uczucie napięcia, stresu lub lęku – takie objawy często towarzyszą sezonowemu obniżeniu nastroju. W tym trudnym czasie warto szczególnie zadbać o dietę, która może pomóc ukoić zszargane nerwy i się wyciszyć. Ekspert radzi, które zdrowe produkty warto wybierać, aby skutecznie walczyć z jesiennym obniżeniem nastroju. My podajemy dwa proste przepisy, w których możesz wykorzystać te składniki i cieszyć się zarówno ich smakiem, jak i właściwościami.

Spis treści

Co jeść, kiedy dopadnie cię przesilenie jesienne? Te produkty zmniejszają niepokój

– Dbanie o zrównoważoną dietę, bogatą w różnorodne składniki odżywcze, to klucz do utrzymania równowagi psychicznej w trudniejszych warunkach sezonowych – mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk SuperMenu by Anna Lewandowska.

Tłumaczy, że jesienią nasze codzienne menu powinno obfitować w produkty dostarczające m.in. możliwie największych ilości witaminy D3, która odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

– Można znaleźć ją w tłustych rybach morskich, takich jak śledź, łosoś czy sardynki. Ponadto warto sięgać po nabiał, taki jak żółty ser oraz jaja, które również są jej źródłem – dodaje.

Nie należy także zapominać o produktach bogatych w silny antyoksydant, jakim jest witamina C oraz o tych zawierających cynk i magnez, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego i nerwowego. Warto pamiętać też o selenie, który pomaga chronić organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.

Sałatkowy bowl kojący nerwy

Bazą sałatki są liście szpinaku, których już samo jedzenie poprawia nam nastrój, a przy okazji są one dobrym źródłem wapnia. Źródłem białka jest pierś indyka, bogata w tryptofan – wyciszający aminokwas, który pomaga w produkcji serotoniny, hormonu szczęścia.

Awokado wzbogaci danie o witaminę B, która zmniejsza odczucia lękowe, a dressing z posypką z orzechów dostarczą cennych kwasów omega-3 oraz uzupełni niedobory magnezu i cynku.

Na poprawę humoru zamiast paczki ciastek lub chipsów lepiej wybrać miskę „pełną dobra”.
Na poprawę humoru zamiast paczki ciastek lub chipsów lepiej wybrać miskę „pełną dobra”. Jane Doan / Pexels

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g upieczonej piersi indyka,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 pomidor,
  • 4 garści świeżego szpinaku,
  • 1 jajko na twardo,
  • 2 łyżki dowolnych posiekanych orzechów do posypania,
  • dressing: 8 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj 2 średniej wielkości miski i ułóż na ich dnie liście szpinaku.
  2. Ułóż na nim kolejno poszarpaną pierś indyka, pokrojone w plastry awokado i pomidora.
  3. Jajko pokrój na ćwiartki i ułóż po 2 kawałki na wierzchu sałatki.
  4. Wymieszaj składniki sosu i polej nim sałatkę.
  5. Posyp mieszanką orzechów.

Relaksująca kanapka z łososiem

Przygotowując tę kanapkę wybierz swoje ulubione pieczywo, najlepiej pełnoziarniste. Może być to zarówno chleb, jak i bajgiel lub inna bułka. Do posmarowania pieczywa możesz użyć dowolnego serka – najwięcej wapnia znajdziesz w fecie (500 mg), camembercie (360-390 mg) i serku topionym (376 mg). Pomoże on obniżyć poziom lęku i poprawi nastrój.

Łosoś bogaty w kwasy omega-3 pomoże zredukować poziom kortyzolu – głównego hormonu stresu, a dodatek koperku dostarczy silnego przeciwutleniacza, jakim jest witamina C. Jeśli wybierzesz szczypiorek, kanapka będzie bogatsza o foliany i witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój i kondycję psychiczną.

Odpowiednio dobrane składniki zmieniają zwykłą kanapkę w superfood.
Odpowiednio dobrane składniki zmieniają zwykłą kanapkę w superfood. Lucie Liz / Pexels

Składniki:

  • 1 porcja pieczywa,
  • serek do smarowania,
  • łosoś wędzony,
  • sałata,
  • koperek lub szczypiorek,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:
Pieczywo posmaruj serkiem, ułóż na nim porcję sałaty, a na niej wędzonego łososia, skrop sokiem z cytryny i posyp koperkiem.

Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, które składniki warto włączyć do codziennych dań, aby zadbać o dobrą kondycję psychiczną.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia