Zioła na wysoki cukier we krwi. Naturalne napary dla osób z cukrzycą typu 2, stanem przedcukrzycowym oraz insulinoopornością
Moringa
Roślina ta wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, czyli chroniące komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Dodatkowo naukowcy sugerują, że regularne spożywanie moringi może obniżać stężenie glukozy we krwi oraz zwiększać wrażliwość komórek i tkanek na działanie insuliny. Warto wspomnieć, że kobiety w ciąży mają bezwzględny zakaz stosowania tej rośliny, ponieważ może wywoływać poronienia. Napar można przygotować z suszonych lub zmielonych liści. W przypadku całych liści, łyżkę ziela należy zalać wrzątkiem i parzyć ok. 10 minut. Tak przygotowany napar należy przecedzić i pić maksymalnie trzy porcje dziennie. Napój można również przygotować z mielonych liści. W tym celu pół łyżeczki proszku trzeba zalać zimną wodą i poczekać 10 minut.