3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Produkty z dodatkiem grzybów najlepiej spożywać od razu po...
fot. Tatiana Volgutova/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Grzyby

Produkty z dodatkiem grzybów najlepiej spożywać od razu po obróbce termicznej i nie poddawać ich ponownemu podgrzewaniu. Te produkty z natury należą do ciężkostrawnych, a ich ponowne ogrzewanie może nasilać dolegliwości trawienne.

Dodatkowo po kolejnej obróbce termicznej grzyby wydzielają toksyczne związki, które wywołują niestrawność, ból brzucha oraz biegunki z domieszką krwi.

W niektórych badaniach zaobserwowano również, że jedzenie grzybów po ponownym podgrzewaniu może zaburzać rytm pracy serca.

Zobacz również

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

8 powodów, przez które mocz jest mętny. Co powinno cię zaniepokoić?

8 powodów, przez które mocz jest mętny. Co powinno cię zaniepokoić?

Polecamy

Wirus polio wykryty w Polsce. Czy jest powód do obaw? Ekspert wyjaśnia

Wirus polio wykryty w Polsce. Czy jest powód do obaw? Ekspert wyjaśnia

GIS ostrzega: Łopatka do patelni (19.11)

GIS ostrzega: Łopatka do patelni (19.11)

Raz dziennie, a może raz w tygodniu? Częstotliwość wypróżnień zdradza stan zdrowia

Raz dziennie, a może raz w tygodniu? Częstotliwość wypróżnień zdradza stan zdrowia