Szukasz nowego hobby? Tego nauczysz się w domu i jeszcze na tym zarobisz
Pieczenie chleba
Coraz więcej osób w dobie izolacji postanawia piec własne pieczywo. Media społecznościowe zalewają zdjęcia smakowitych - i przede wszystkim zdrowych - wypieków. Jest tylko jeden, drobny problem - w sklepach drożdże znikają w zastraszającym tempie.
Pieczenie chleba jest proste i daje duże możliwości dopasowania przepisu do własnego gustu. W podstawowym przepisie na chleb znajduje się:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody (niektórzy wolą zmieszać wodę z mlekiem)
Po zrobieniu zaczynu z drożdży (mieszamy je w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru i łyżką mąki, po czym odstawiamy na 20 minut) dodajemy go do miski z mąką i solą, po czym wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce, by wyrosło, po czym zagniatamy i formujemy bochenek, lub wkładamy ciasto do formy posypanej mąką. Następnie zostawiamy nasz chleb do ponownego wyrośnięcia na 20 minut, smarujemy wierzch oliwą lub rozbełtanym jajkiem, posypujemy ulubionymi pestkami i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Ważne, by na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Gotowe!
Jak na tym zarobić?
Piekąc chleb na własne potrzeby - ciężko, chyba że w przyszłości planujesz otworzyć własną piekarnię. Możesz jednak uznać, że na własnym chlebie zarobisz nie wydając pieniędzy na - coraz to droższe - bochenki w dobrej piekarni.