3 z 8
Poprzednie
Następne
Pijesz herbatę albo wodę z cytryną? Nie wyrzucaj pestek! Możesz je wykorzystać z korzyścią dla twojego zdrowia
Działają przeciwutleniająco
Pestki cytryny zawierają duże ilości flawonoidów, limonoidów i błonnika pokarmowego. Działają one jako przeciwutleniacze, zmniejszając uszkodzenia spowodowane przez reaktywne formy tlenu (ROS), które powodują przewlekłe choroby, takie jak np. rak, choroby serca czy powikłania cukrzycy.
W badaniu z 2019 r. stwierdzono, że ekstrakt z pestek cytryny ma potencjał w leczeniu powikłań cukrzycy. Obniżył również poziom cukru we krwi i HbA1c (ilość wolnej glukozy związanej z hemoglobiną) oraz poprawił profil lipidowy.
Chociaż nadal potrzebne są szeroko zakrojone badania na ludziach, nie można ignorować przeciwutleniającego potencjału nasion cytryny w walce z powikłaniami cukrzycy.