Osiem ważnych i ciekawych faktów na temat nadwagi i otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie!
BMI – marker otłuszczenia
Otyłość to stan, który charakteryzuje się przyrostem masy ciała przez wzrost poziomu tkanki tłuszczowej. Najpowszechniejszym, chociaż niepozbawionym wad, wskaźnikiem służącym do rozpoznania i oceny stopnia otyłości jest wskaźnik BMI (body mass index), który został stworzony w 1840 r. Można go obliczyć dzieląc masę ciała przez wzrost podniesiony do kwadratu. Jednakże warto pamiętać, że wskaźnik ten ma sporo wad, ponieważ waga wyrażona w kg nie pozwala na określenie ilości tkanki tłuszczowej. Warto pamiętać, że na masę ciała składa się masa: mięśni, kości, wody i tkanki tłuszczowej. Obecnie, jedną z najlepszych metod diagnozowania otyłości jest rentgenowska absorpcjometria podwójnej energii DEXA (DXA – dual energy X-ray absorptiometry), która pozwala precyzyjnie określić poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.
BMI:
• Niedowaga: <18,5
• Wartość prawidłowa: 18,5-24,9
• Nadwaga: 25-29,9
• Otyłość I stopnia: 30-34,9
• Otyłość II stopnia: 35-39,9
• Otyłość III stopnia: >40