6 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kolorowy makaron włoski podobnie jak ten o klasycznym...
fot. Olena Rudenko/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Kolorowy makaron z semoliny

Kolorowy makaron włoski podobnie jak ten o klasycznym zabarwieniu wytwarzany jest z semoliny – mąki (a właściwie kaszki) z wysokobiałkowej pszenicy durum. Najczęściej występuje w wersji o odcieniu czerwonym – z dodatkiem pomidorów – oraz zielonym (ze szpinakiem). Ich mieszankę z tym klasycznym oznacza się jako „tricolore”. Dostępny jest ponadto makaron czarny z dodatkiem sepii (tuszu kałamarnicy) oraz o odcieniu purpurowym. Uzyskuje się go z purpurowej pszenicy albo poprzez dodatek do zwykłej mąki soku z buraków lub czerwonej kapusty; podobnego odcienia nabiera też jednak po zanurzeniu w czerwonym winie. Kolorowy makaron durum ma zbliżoną wartość odżywczą do tego bez barwiących dodatków, które wnoszą do jego składu jedynie nieco związków antyoksydacyjnych.

W 100 g: 359 kcal, 12 g białka, 2 g tłuszczu, 72 g węglowodanów, 3 g błonnika.

Zobacz również

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Polecamy

Nareszcie odkryto sposób na chroniczny ból? Przyczyna może tkwić w... brzuchu

Nareszcie odkryto sposób na chroniczny ból? Przyczyna może tkwić w... brzuchu

6 domowych sposobów na wysoki cholesterol. To nie tylko dieta i suplementy!

HIT DNIA
6 domowych sposobów na wysoki cholesterol. To nie tylko dieta i suplementy!

Tych parówek nie jedz, ani nie dawaj dzieciom. Mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu

Tych parówek nie jedz, ani nie dawaj dzieciom. Mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu