Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy
Kordyceps
Maczużnik chiński, kordyceps chiński lub yartsa gunbu (Cordyceps sinensis) to grzyb pasożytujący na owadach i ich larwach, stosowany od stuleci w medycynie chińskiej m.in. w astmie, zaburzeniach snu, pamięci i funkcji seksualnych oraz jako środek antyrakowy i spowalniający procesy starzenia się organizmu.
Najbardziej znany jest grzyb przerastający larwy jedwabników, a także inne odmiany Cordycepsa, m.in. C. militaris (maczużnik bojowy), który według badań z 2019 roku, opisanego w „Scientific Reports”, może wspomagać leczenie choroby zwyrodnieniowej stawów oraz innych schorzeń reumatycznych.
W badaniu Uniwersytetu Nottingham zawarta w grzybie kordycepina wykazała silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, a mechanizm jej działania okazał się zupełnie inny niż wszystkich znanych leków zapewniających takie efekty. Dowiedziono, że związek blokuje działanie specyficznego białka, które wiąże się ze stanem zapalnym błony maziowej stawów, zmniejsza ból i zapobiega dalszym zmianom degeneracyjnym.
Kordyceps podnosi liczbę zwalczających raka i wirusy limfocytów T oraz komórek NK, a ponadto wydłuża życie białych krwinek.