Leki roślinne przeciw COVID-19 – naturalne substancje zwalczające koronawirusa SARS-CoV-2 i hamujące rozwój infekcji
Resweratrol
Pod tą nazwą kryje się polifenol, z którego zasłynęło czerwone wino. Związek ten znajduje się w skórkach winogron i w procesie produkcji trunku z całych owoców winorośli (Vitis vinifera) przechodzi do fermentującego roztworu. To antyoksydant o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antywirusowych, ale problem w tym, że jest słabo przyswajalny, w czym pomaga mu do pewnego stopnia obecność alkoholu. Stosowany jako lek może jednak wiele, co pokazały badania chińskie. Wykazano, że hamuje replikację koronawirusa w hodowlach komórkowych (o o 64 proc. przy wspólnej inkubacji, o 20 proc. przy stosowaniu przed ich zakażeniem oraz o 98 proc. – po zakażeniu), a na dodatek nawet w dużych stężeniach nie wpływa negatywnie na komórki ludzkie. Teraz pozostaje ważna kwestia opracowania sposobu dostarczania resweratrolu do tkanek.