5 z 7
Nasiona fasoli również są znacznie zasobniejsze w kwas...
fot. TJENA/Pixabay.com

Fasola biała

Nasiona fasoli również są znacznie zasobniejsze w kwas foliowy niż sałata. Porcja 100 g białej fasoli stanowi źródło 187 mcg kawasu foliowego, jednak wraz z obróbką termiczną ilość ta może ulec zmniejszeniu. Rośliny strączkowe obfitują w białko pokarmowe, które jest niezbędne do prawidłowej budowy wszystkich komórek organizmu.

Fasola biała to również źródło witamin z grupy B, cynku, wapnia, selenu i potasu. Warto dodać, że nasiona zawierają nieznaczne ilości sodu, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem tętniczym krwi i obrzękami.

6 z 7
Jednym z najpopularniejszych źródeł kwasu foliowego są...
fot. Castorly Stock/Pexels.com

Brokuły

Jednym z najpopularniejszych źródeł kwasu foliowego są brokuły, a już jedna porcja o wadze 100 g obfituje w 117 mcg witaminy B9. Te zielone różyczki zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspierają pracę jelit i zmniejszają ryzyko rozwoju zaparć. Brokuły to również źródło cennych antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym.

Wykazano, że spożywanie minimum 100 g brokułów tygodniowo znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Dodatkowo w badaniach naukowych zaobserwowano, że systematyczne jedzenie brokułów może zmniejszyć o 10 proc. ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2.

7 z 7
Dobrym źródłem kwasu foliowego są również nasiona...
fot. Marek Kupiec/Pexels.com

Nasiona słonecznika

Dobrym źródłem kwasu foliowego są również nasiona słonecznika, a w porcji 100 g znajdziemy 100 mcg tego składnika. Słonecznik poza witaminą B9 jest również źródłem wielu cennych związków, w tych kwasów omega-3. Nienasycone kwasy tłuszczowe łagodzą stany zapalne, wspierają układ krążenia, a także działają przeciwnowotworowo.

Dodatkowo pestki słonecznika są źródłem witaminy E, która przez ekspertów często nazywana jest witaminą „ młodości i płodności”, ponieważ wpływa na prawidłową produkcję i dojrzewanie plemników, a także odgrywa ważną rolę w procesie uwalniania komórki jajowej, czyli owulacji.

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw