Jak zjeść zdrowo na Wigilię? Wybieraj dania z tymi produktami. Najlepsze składniki znajdziesz w wielu świątecznych daniach
Zdrowe potrawy świąteczne. Kapusta
Obowiązkowym daniem na Wigilię jest bigos, czyli potrawa z długo gotowanej kiszonej kapusty, do której niektórzy dodają też tej świeżej. W swojej zwyczajowej postaci jest to bigos postny, czyli bezmięsny, a przez to znacznie lżejszy i zdrowszy.
Najbardziej wartościowa jest sama baza potrawy, kiszonki obfitują bowiem w kwas mlekowy i inne korzystne związki powstające w trakcie fermentacji. Wywołujące ją bakterie mlekowe wspomagają organizm nawet w postaci nieaktywnej, czyli po długim duszeniu. Dzięki niemu kapusta jest łatwiej strawna, a dodatek grzybów, suszonych śliwek i innych naturalnych dodatków wzbogaca danie w antyoksydanty. Jest ono też cennym źródłem związków mineralnych, ale pod warunkiem, że kiszonej kapusty przed gotowaniem nie odciska się z soku, a tym bardziej nie płucze. Jeśli potrawa jest zbyt kwaśna lub słona, uratuje ją właśnie świeża kapusta. Albo dodatek mało posolonego grochu, z którym się ją jada – danie zyskuje wtedy cenne białko i inne roślinne związki.