10 rzeczy, na które nigdy nie masz czasu - lepszego momentu na ich nadrobienie nie będzie
Zrób remanent spożywczy
Zdarza ci się zauważyć w domu mola i nie masz pojęcia, skąd się wziął? W takiej sytuacji warto zajrzeć do szafki z produktami sypkimi. Porządek w miejscach przechowywania żywności to nie tylko gwarancja higieny, ale także ułatwienie przy robieniu zakupów. Trzymając porządek będzie wiadomo, co już masz w domu, a co za tym idzie - unikniesz kupowania niepotrzebnych artykułów.
Poza uprzątnięciem szafek, w których przechowujemy produkty sypkie i konserwy, warto zabrać się za sprzątanie lodówki. W pierwszej kolejności należy wyjąć z niej wszystkie artykuły spożywcze, odłączyć od prądu i dokładnie umyć wnętrze - zarówno półki, jak i szuflady. Pamiętaj: lodówkę należy myć przynajmniej raz w miesiącu! Dbanie o czystość lodówki zapobiega rozwojowi bakterii i pleśni, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.
Spośród wyjętych z lodówki produktów wyrzuć przeterminowaną żywność, zaś tą nadającą się do spożycia posegreguj zgodnie z typem produktu. Ułóż żywność w lodówce zgodnie ze schematem:
-górna półka: dżemy, powidła, mleko, kefiry i jogurty
-półka środkowa: produkty o krótkiej przydatności, takie jak sery czy wędlina
-dolne szuflady: warzywa i owoce
-półki na drzwiach: przetwory, soki w kartonach, sosy, jajka