5 z 9
Dynia i jej pestki stanowią znakomite źródło antyoksydantów,...
fot. Tim Mossholder/Pexels.com

Wspierają wygląd skóry, włosów i paznokci

Dynia i jej pestki stanowią znakomite źródło antyoksydantów, w tym witaminy A i E, które korzystnie wpływają na strukturę oraz wygląd włosów, skóry i paznokci. Warto także wspomnieć, że przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się komórek skóry, a tym samym na dłużej pozostaje ona sprężysta, a zmarszczki są mniej widoczne.

W pestkach dyni znajdziemy również cynk, który odżywia włosy i hamuje ich wypadanie. Dodatkowo olej z pestek dyni zmniejsza łamliwość włosów i zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

6 z 9
Pestki dyni polecane są szczególnie mężczyznom, ponieważ...
fot. RODNAE Productions/Pexels.com

Korzystnie wpływają na płodność

Pestki dyni polecane są szczególnie mężczyznom, ponieważ regulują wytwarzanie testosteronu i poprawiają jakość nasienia, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju niepłodności męskiej.

Kobiety starające się o dziecko również powinny częściej sięgać po pestki dyni, ponieważ zawarta w nich witamina E poprawia jakość komórek jajowych i reguluje owulację. Dodatkowo składnik ten odpowiada za prawidłową budowę endometrium, a dzięki temu może wspierać proces zagnieżdżenia się zarodka.

7 z 9
Dynia to warzywo o wielu cennych właściwościach zdrowotnych....
fot. Polina Kovaleva/Pexels.com

Dlaczego warto jeść dynię i jej pestki? Skorzysta cały organizm

Dynia to warzywo o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Wspiera nie tylko wzrok, ale również układ odpornościowy. Podpowiadamy, co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jesz dynię i jej pestki.

8 z 9
Pestki dyni nazywane są polskim superfood, czyli naturalnym...
fot. oocoskun/123RF

Wchodzą w skład diety przeciwnowotworowej

Pestki dyni nazywane są polskim superfood, czyli naturalnym i nieprzetworzonym produktem, który obfituje w witaminy i związki mineralne, korzystnie wpływające na stan zdrowia organizmu.

Zaobserwowano, że mężczyźni z krajów bałkańskich, którzy regularnie jedzą pestki dyni, znacznie rzadziej chorują na raka gruczołu krokowego. W licznych badaniach naukowych sugeruje się, że wysokie spożycie pestek dyni (minimum 30 g dziennie) może zmniejszyć również ryzyko rozwoju raka żołądka, płuc, jelita grubego i piersi.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zobacz również

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz