
Wspierają wygląd skóry, włosów i paznokci
Dynia i jej pestki stanowią znakomite źródło antyoksydantów, w tym witaminy A i E, które korzystnie wpływają na strukturę oraz wygląd włosów, skóry i paznokci. Warto także wspomnieć, że przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się komórek skóry, a tym samym na dłużej pozostaje ona sprężysta, a zmarszczki są mniej widoczne.
W pestkach dyni znajdziemy również cynk, który odżywia włosy i hamuje ich wypadanie. Dodatkowo olej z pestek dyni zmniejsza łamliwość włosów i zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

Korzystnie wpływają na płodność
Pestki dyni polecane są szczególnie mężczyznom, ponieważ regulują wytwarzanie testosteronu i poprawiają jakość nasienia, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju niepłodności męskiej.
Kobiety starające się o dziecko również powinny częściej sięgać po pestki dyni, ponieważ zawarta w nich witamina E poprawia jakość komórek jajowych i reguluje owulację. Dodatkowo składnik ten odpowiada za prawidłową budowę endometrium, a dzięki temu może wspierać proces zagnieżdżenia się zarodka.

Dlaczego warto jeść dynię i jej pestki? Skorzysta cały organizm
Dynia to warzywo o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Wspiera nie tylko wzrok, ale również układ odpornościowy. Podpowiadamy, co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jesz dynię i jej pestki.

Wchodzą w skład diety przeciwnowotworowej
Pestki dyni nazywane są polskim superfood, czyli naturalnym i nieprzetworzonym produktem, który obfituje w witaminy i związki mineralne, korzystnie wpływające na stan zdrowia organizmu.
Zaobserwowano, że mężczyźni z krajów bałkańskich, którzy regularnie jedzą pestki dyni, znacznie rzadziej chorują na raka gruczołu krokowego. W licznych badaniach naukowych sugeruje się, że wysokie spożycie pestek dyni (minimum 30 g dziennie) może zmniejszyć również ryzyko rozwoju raka żołądka, płuc, jelita grubego i piersi.