
Zrób z niej zupę, ciasto, a nawet kawę. W sezonie warto wykorzystać jej właściwości. Co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść dynię?
Zupa dyniowa jest niezwykle smaczna i zdrowa. Warto przygotować ją z pieczonej dyni, dzięki czemu zyska niepowtarzalny smak.

Wspierają pracę układu pokarmowego i zapobiegają zaparciom
Dynia stanowi dobre źródło błonnika pokarmowego, który wspiera pracę układu pokarmowego, ułatwia trawienie i reguluje rytm wypróżnień. Wykazano, że duża zawartość błonnika w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Dodatkowo gotowania dynia jest lekkostrawna, dlatego może być podawana niemowlętom, a także osobom po zabiegach operacyjnych i podczas terapii onkologicznej.

Wspierają wzrok
Dynia stanowi dobre źródło beta-karotenu, który stanowi jeden ze składników rodopsyny, czyli białka obecnego w pręcikach oka, czyli receptorach światła. Niedobór beta-karotenu zwiększa zatem ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka, a także kurzej ślepoty, czyli pogorszenia widzenia w ciemnych pomieszczeniach lub po zmroku. Dlatego regularne spożywanie dyni może zmniejszyć ryzyko pojawienia się tych dolegliwości.

Wspierają odrobaczenie organizmu
Pestki dyni od dawna stosowane były jako naturalny środek wspierający odrobaczanie układu pokarmowego, szczególnie w przypadku glisty ludzkiej i owsików. Właściwości przeciwpasożytnicze wykazuje kukurbitanycna, która niszczy układ nerwowy pasożytów, a dzięki temu przyspiesza ich usuwanie z organizmu. Fitoterapeuci sugerują, że terapia przeciw pasożytom powinna trwać 7 dni, a pacjent powinien codziennie spożywać 30-50 g pestek dyni.