
Mniejsze ryzyko zawału serca
Dzięki zawartości kwasu elagowego, regularne jedzenie truskawek może obniżać stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi, a dzięki temu obniżyć ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Naukowcy zaobserwowali, że spożywanie 500 g truskawek miesięcznie obniża stężenie cholesterolu całkowitego o prawie 9 proc., a cholesterolu LDL – 13,5 proc.

Lepsza praca wątroby
Truskawki wykazują właściwości żółciopędne, dzięki czemu wspierają pracę wątroby oraz ułatwiają trawienie tłustych pokarmów. Dodatkowo zawierają one bromelinę, czyli enzym, charakteryzujący się działaniem przeciwzapalnym. Dlatego truskawki zalecane są osobom z zaburzeniami pracy wątroby oraz stłuszczeniem tego narządu.

Pyszny smak
Truskawki są jednymi z najpopularniejszych owoców sezonowych. Swoim smakiem i aromatem kuszą niejedną osobę. A warto je jeść, ponieważ porcja truskawek jest cennym źródłem błonnika pokarmowego.

Mało kalorii
Porcja 100 g tych owoców to tylko 33 kcal!