9 z 18

fot. dturphoto/Getty Images
Uwaga na alergeny
Należy pamiętać, że truskawki są mocno alergizującym owocem, dlatego w przypadku pojawienia się pokrzywki, świądu lub trudności w oddychaniu należy bezzwłocznie udać się do lekarza.
10 z 18

fot. rfranca/Getty Images
Koktajle i ciasta
Z truskawek możesz przygotować koktajl lub smaczne ciasto owocowe.
11 z 18

fot. Angelika Heine/Getty Images
Niski indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny tych owoców jest niski i wynosi tylko 25. To sprawia, że osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tych owoców.
12 z 18

fot. Swietła/Getty Images
Witamina C
Warto także wspomnieć o znacznych ilościach witaminy C (58 mg na 100 g), która jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.