Ostrzeżenie GIS 11.04: Kiełbasa wiejska pieczona
Zagrożenie
W próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.
Szczegóły dotyczące produktu
Nazwa produktu: Kiełbasa wiejska pieczona
Numer partii: 406922
Data minimalnej trwałości: 20.04.2022
Producent – Zakład Mięsny CHABURA Sp. z o.o. Sp. K., Rylowa 2, 32-820 Szczurowa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 12020204
Zdjęcie produktu:
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Producent poinformował odbiorców i rozpoczął proces wycofywania wyżej wymienionej partii produktu z rynku oraz wdraża działania naprawcze mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w produkcie gotowym.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Brzesku nadzoruje działania podejmowane przez producenta.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Przekroczenie dopuszczalnego poziomu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w partii produktu pn. Kiełbasa wiejska pieczona
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.