Jakie zioła zbieramy wczesną wiosną? Ich różnorodność cię zaskoczy. Te dzikie rośliny pomogą na wysoki cholesterol, przeziębienie i anemię
Kora wierzby
Kora wierzby ma szerokie spektrum działania, wykazuje właściwości: przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe i antybakteryjne. Nazywana jest naturalnym antybiotykiem, sprawdza się także jako łagodny środek nasenny. Korę pozyskuje się najczęściej z wierzby białej (Salix alba), rzadziej z wierzby purpurowej (Salix purpura). Na jej bazie przygotowuje się napary i wyciągi.
Korę wierzby zbiera się wczesną wiosną, gdy tylko w drzewach zaczynają krążyć soki. Powinno się to zrobić zanim pojawią się liście i bazie. Najlepszy surowiec pozyskuje się z młodych, giętkich gałęzi, które należy odciąć i okorować. Korę wierzby należy dokładnie wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Od marca można także rozpocząć zbiory kory: kasztanowca, kaliny koralowej, jesionu, orzecha włoskiego i berberysu.