2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ponieważ jabłka są niskokaloryczne, szarlotka jest jednym z...
fot. 123rf

Co zrobić z jabłek? Te pyszne fit desery możesz jeść na diecie odchudzającej! Wypróbuj przepisy na szarlotkę, racuchy z jabłkami i omlet

Szarlotka na kruchym cieście w wersji fit

Ponieważ jabłka są niskokaloryczne, szarlotka jest jednym z najbardziej ubogoenergetycznych ciast.

Szarlotka to pyszne ciasto pachnące cynamonem, idealne na każdą porę roku. Do szarlotki warto wykorzystać jabłka twardsze i kwaskowe, wówczas będą stanowiły ciekawy kontrast dla słodkiego, kruchego spodu. Słodsze odmiany polecane dla osób o większej preferencji do ciast słodkich.

Składniki na tradycyjne ciasto kruche (forma 26 cm):
- 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub mieszanki,
- 100 g masła 82 proc. tłuszczu,
- 70 g ksylitolu, erytrytolu lub zwykłego cukru,
- 2-3 łyżki śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę jabłkową:
- 1,2 kg obranych i oczyszczonych jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżeczki żelatyny lub agaru.
- 4 łyżki płatków migdałów

Sposób przygotowania: Zimne masło pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Dodać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Możliwie jak najszybciej zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się łączyć, dodać śmietanę. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce, by masło z powrotem stwardniało.

W czasie gdy ciasto się chłodzi przygotować jabłkowe nadzienie. Na dno sporego garnka wlać ok. pół szklanki wody. Dodać pokrojone jabłka, przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż owoce nie stworzą konsystencji musu z cząstkami owoców. Jabłek należy pilnować, by się nie przypaliły i w razie potrzeby dodawać odrobinę wody. Gdy będą gotowe dodać do nich żelatynę rozpuszczoną w małej porcji wody oraz cynamon i dokładnie wymieszać.

Formę (tortownica o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce, zostawiając sobie na wierzch ok. ¼ porcji. Wiórki ciasta w foremce ugnieść palcami, ponakłuwać ciasto widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. z opcją góra-dół na 15 minut. Następnie na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę jabłkową i posypać pozostawioną częścią ciasta. Piec kolejne 25-30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Upieczone ciasto schłodzić i posypać płatkami migdałów.

Zobacz również

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Polecamy

„To trzeba niezwłocznie zmienić”, aby chorzy na raka mogli żyć dłużej

NASZ PATRONAT
„To trzeba niezwłocznie zmienić”, aby chorzy na raka mogli żyć dłużej

Wstyd, lęk, upokorzenie. Wizyta u ginekologa nie powinna budzić takich emocji

Wstyd, lęk, upokorzenie. Wizyta u ginekologa nie powinna budzić takich emocji

Ekspert zdradza 5 prostych sposobów na wzdęcia. Wypróbuj je już dziś

O TYM SIĘ MÓWI
Ekspert zdradza 5 prostych sposobów na wzdęcia. Wypróbuj je już dziś