Co zrobić z jabłek? Te pyszne fit desery możesz jeść na diecie odchudzającej! Wypróbuj przepisy na szarlotkę, racuchy z jabłkami i omlet
Szarlotka na kruchym cieście w wersji fit
Ponieważ jabłka są niskokaloryczne, szarlotka jest jednym z najbardziej ubogoenergetycznych ciast.
Szarlotka to pyszne ciasto pachnące cynamonem, idealne na każdą porę roku. Do szarlotki warto wykorzystać jabłka twardsze i kwaskowe, wówczas będą stanowiły ciekawy kontrast dla słodkiego, kruchego spodu. Słodsze odmiany polecane dla osób o większej preferencji do ciast słodkich.
Składniki na tradycyjne ciasto kruche (forma 26 cm):
- 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub mieszanki,
- 100 g masła 82 proc. tłuszczu,
- 70 g ksylitolu, erytrytolu lub zwykłego cukru,
- 2-3 łyżki śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę jabłkową:
- 1,2 kg obranych i oczyszczonych jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżeczki żelatyny lub agaru.
- 4 łyżki płatków migdałów
Sposób przygotowania: Zimne masło pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Dodać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Możliwie jak najszybciej zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się łączyć, dodać śmietanę. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce, by masło z powrotem stwardniało.
W czasie gdy ciasto się chłodzi przygotować jabłkowe nadzienie. Na dno sporego garnka wlać ok. pół szklanki wody. Dodać pokrojone jabłka, przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż owoce nie stworzą konsystencji musu z cząstkami owoców. Jabłek należy pilnować, by się nie przypaliły i w razie potrzeby dodawać odrobinę wody. Gdy będą gotowe dodać do nich żelatynę rozpuszczoną w małej porcji wody oraz cynamon i dokładnie wymieszać.
Formę (tortownica o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce, zostawiając sobie na wierzch ok. ¼ porcji. Wiórki ciasta w foremce ugnieść palcami, ponakłuwać ciasto widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. z opcją góra-dół na 15 minut. Następnie na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę jabłkową i posypać pozostawioną częścią ciasta. Piec kolejne 25-30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Upieczone ciasto schłodzić i posypać płatkami migdałów.