
Liście poziomek pospolitych
Poziomki to niewielkie owoce, których zapach unosi się po całym lesie. Surowcem zielarskim są nie tylko owoce, ale również liście, które wykazują wiele korzystnych właściwości, w tym przeciwutleniające, żółciopędne oraz osłaniające. Napary ze świeżych lub suszonych liści regulują trawienie, wspierają pracę wątroby, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i łagodzą zmiany trądzikowe.

Tatarak zwyczajny
Kłącze tataraku działa przeciwbakteryjnie, dzięki czemu wspomaga leczenie zmian grzybiczych, a także zmniejsza łupież skóry głowy. Natomiast zawarte w roślinie olejki eteryczne zmniejszają ból i sztywność stawów. Roślina ta charakteryzuje się również właściwościami moczopędnymi i napotnymi. Picie naparów z kłącza tataraku pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu zmniejsza objawy niestrawności.

Zielone orzechy włoskie
Zielone orzechy włoskie zbiera się od początku czerwca do lipca. Muszą być dość miękkie, tak, aby bez problemu można było wbić w nie wykałaczkę. Orzechy wykazują działanie przeciwpasożytnicze, detoksykujące i bakteriobójcze. Nalewki zdrowotne z zielonych orzechów, czyli tzw. orzechówki, sprawdzą się w przypadku zatrucia pokarmowego, biegunki i niestrawności. Warto pamiętać, że zielone orzechy mocno brudzą ręce, dlatego przed zrywaniem i obróbką konieczne jest nałożenie jednorazowych rękawiczek.

Zioła warto suszyć i stosować w momencie pojawienia się różnych dolegliwości.