
Produkty bogate w tłuszcze trans
Kolejnymi produktami, które niekorzystnie wpływają na pracę i strukturę mózgu są posiłki zawierające tłuszcze trans. Wśród tych najpopularniejszych można wymienić fast foody, margaryny twarde oraz wszelkie potrawy smażone w głębokim tłuszczu. Jak nasycone kwasy tłuszczowe wpływają na pracę mózgu? Naukowcy z Harvardu odkryli, że panie jedzące duże ilości pożywienia z tłuszczami trans, mają niższe wyniki w testach pamięci. Wykazano również, że nasycone kwasy tłuszczowe utwardzają ściany tętnic i zwiększają poziom cholesterolu frakcji LDL we krwi, co znacząco zwiększa ryzyko udaru mózgu.

Alkohol
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych w swoich badaniach zaobserwowali, że picie nawet niewielkich dawek alkoholu może wiązać się ze zmniejszeniem objętości mózgu, a tym samym postarzać ten narząd o 2 lata! Autorzy oszacowali, że mózg 50-latka pijącego minimum 2 piwa dziennie jest 10 lat starszy niż u jego rówieśnika abstynenta. To tylko dowodzi, że spożywanie alkoholu uszkadza mózg i może prowadzić do zaburzeń pamięci i koncentracji, a także zwiększać ryzyko rozwoju demencji i choroby Alzheimera.

Tytoń
Papierosy to kolejny produkt, który uszkadza tkankę mózgową. W dymie tytoniowym jest ponad 4 tys. trujących związków, z czego 40 to znane czynniki rakotwórcze. Naukowcy z Nowego Jorku wykazali, że palenie tytoniu przez osoby powyżej 60. roku życia może mieć znaczący wpływ na upośledzenie funkcji mózgu i wzrost ryzyka demencji. W analizie zaobserwowano, że palenie papierosów ma związek z pogorszeniem funkcji poznawczych, czyli pamięci krótko i długotrwałej, a także opóźnia szybkość reakcji na bodźce.