Placki z jabłkami na każdą okazję? Zrobisz je w kilka minut. Wypróbuj przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka oraz domowe racuchy
Placki z jabłkami bez drożdży, a z konfiturą
Placuszki z jabłkami z tego przepisu są pachnące cynamonem i rozgrzewające, a więc idealne na jesienną chandrę. Całość dopełnia kwaskowa konfitura.
Składniki (2 porcje):
• 250 g mąki orkiszowej,
• 300-350 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego,
• 2 jabłka,
• dwa jaja,
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
• łyżeczka cynamonu,
• olej rzepakowy do smażenia,
• miód do podania,
• kilka połówek orzechów włoskich.
Sposób przygotowania: Do przygotowania masy przyda się duża miska. Należy w niej połączyć na gładką masę mąkę, cynamon, mleko, proszek do pieczenia, oraz jaja. Do gotowej dodać pokrojone na większe kawałki jabłka wcześniej oprószone mąką, która wchłonie nadmiar soku.
Na patelni należy rozgrzać cieniutką warstwę oleju. Za pomocą łyżki nakładać masę z jabłkami i smażyć z jednej strony, aż lekko się zarumienią. Wówczas placuszki przewrócić na drugą i poczekać, aż dojdą w środku. Gotowe, warto odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, bo będą wtedy chudsze i bardziej fit. By dodać im smaku, warto udekorować je niewielką ilością kwaśnej konfitury.