Placki z jabłkami na każdą okazję? Zrobisz je w kilka minut. Wypróbuj przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka oraz domowe racuchy
Pulchne placki z jabłkami na kefirze
Zastępując mleko kefirem, maślanką lub jogurtem, ciasto zyskuje niepowtarzalny smak i aromat, a placuszki z jabłkami stają się delikatniejsze i bardziej pulchne.
Składniki (2 porcje):
• 300 g mąki orkiszowej
• 400 ml kefiru 2%,
• 2 jajka,
• 2 większe jabłka,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• kilka kropli aromatu waniliowego,
• 2 łyżeczki ksylitolu do smaku.
Sposób przygotowania: W większej misce trzeba wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a w mniejszej – za pomocą rózgi połączyć kefir z żółtkami i aromatem waniliowym. Mokre składniki dodać do suchych i dokładnie wymieszać. Do masy następnie dodać pokrojone w drobną kosteczkę jabłka, a na samym końcu również ubite na sztywną pianę białka.
Porcję masy wykładać za pomocą łyżki na cieniutką warstwę rozgrzanego tłuszczu. Placuszki należy smażyć na średnim ogniu, aż na górze pojawią się bąbelki. Wówczas przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć, by nie były surowe w środku. Gotowe warto odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podawać posypane pudrem z ksylitolu lub cukrem pudrem.